10 листопада 2023, 12:12, Логістика/Техніка

Страйк на кордоні: українські підприємці можуть судитися з польською стороною через збитки

Представники українського бізнесу можуть судитися з польською стороною через збитки, нанесені страйком перевізників на кордоні. Про це повідомив голова ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

За його словами, підприємці можуть звернутися, як до судових інстанцій Польщі так і до Європейського Союзу. Дмитро Олійник закликав представників бізнесу фіксувати збитки, нанесені блокуванням кордонів.

Слід зазначити, що черги на кордоні призвели до затримки експортних вантажів, яка триває від п’яти до п’ятнадцяти днів. Зараз страйк проводить тільки одна з чотирьох асоціацій перевізників Польщі. На протести вийшли водії, які співпрацювали з рф та Білоруссю. Протестувальників в інших асоціаціях не підтримали, а представники польського уряду неодноразово закликали до припинення страйку.

Перевізники, експортери та імпортери несуть невиправдані та болючі збитки. Зривається виконання діючих контрактів, та під загрозою підписання контрактів на 2024 рік. Жодних офіційних вимог уряду України не надано. Для української економіки такі дії в умовах заблокованих портів під постійними обстрілами – вбивчі. Український бізнес залишає за собою право на звернення до відповідних судових інстанцій ЄС та Польщі», – зазначив Дмитро Олійник.

Як писав AgroPolit.comпредставники польської влади зустрілися з перевізниками на кордоні з Україною. Також прикордонні переходи в Гребенному та Дорогуську залишаються заблокованими через страйк польських перевізників, а українські водії змушені чекати в черзі чотири доби. 

в