9 листопада 2023, 15:44, Торгівля

Держрезерв вирішив продати прострочене зерно

У Держрезерві вирішили реалізувати незатребуване майно з вичерпаним терміном зберігання, серед якого є і зерно, зібране у період 2007 – 2018 років. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Зазначене зерно та інше майно планують продати на конкурсних засадах. Кабмін дозволив реалізувати на торгах прострочене зерно, яке зараз зберігають у Держрезерві. В Мінекономіки пояснили, що термін у два роки визначили для зберігання зерна у резерві. Там додали, що держава може понести більші збитки, якщо не реалізує зерно зараз, оскільки його вартість зменшується, а якість погіршується.

Слід зазначити, що в Україні запустили реформу Держрезерву. Вона спрямована на створення раціональної та сучасної системи державних резервів.

Реалізація незатребуваного майна, термін зберігання якого закінчився, дозволить державі заощадити кошти, які сьогодні витрачають на його зберігання. Фактично майна, яке виявилося непотрібним замовникам навіть в умовах війни, що само по собі показово. Надходження від продажу дозволять нам освіжити та поповнити запаси Держрезерву. Буде придбано матеріальні цінності з актуальної номенклатури, яка відповідає вимогам сучасності, потребам держави та замовників», – зазначив заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

Як писав AgroPolit.com, відновити зернову угоду за участі рф буде важко. Також голова Європейської ради закликав Євросоюз скуповувати зерно в Україні для Близького Сходу.

в