9 листопада 2023, 12:15, Логістика/Техніка

Відновити зернову угоду за участі рф буде важко – Антоніо Гутерреш

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніо Гутерреш заявив, що буде важко відновити зернову угоду, яка дозволила безпечно експортувати українське зерно через Чорне море, з якої рф вийшла в липні через скарги на власний експорт. Про це повідомляє Reuters.

Гутерреш сказав, що його мета полягає в тому, щоб рф та Україна погодилися надати одна одній свободу судноплавства, але визнав, що це малоймовірно. Минулого року рф почала повномасштабну війну проти України.

ООН звинуватила вторгнення рф в погіршенні глобальної продовольчої кризи. Україна та рф є основними експортерами зерна. Росія також є великим постачальником добрив. Представники ООН намагаються відновити зернову угоду.

рф заявила, що обмеження на платежі, логістику та страхування перешкоджають її поставкам. Щоб переконати рф погодитися на чорноморську угоду минулого року, представники ООН заявили, що вони допоможуть спростити російський експорт.

Україна запустила тимчасовий експортний коридор у серпні, щоб експортувати аграрну продукцію альтернативним шляхом. Понад 700 тис. т зерна залишили українські порти новим маршрутом.

Це буде важко. Ми продовжуємо наші зусилля. Але це буде важко», – сказав Антоніо Гутерреш.

Як писав AgroPolit.com, в Україну не повернули $3 млрд від експорту зерна. Також речник Української добровольчої армії Південь розповів про ризики зернового коридору

в