6 листопада 2023, 18:01, Земля

Експерти розповіли, чи можна приватизувати землю в Україні в умовах війни

Згідно із статтею 121 Земельного кодексу, кожен повнолітній громадянин України має право на отримання безоплатної ділянки землі. Про це повідомляє AgroPolit.com.

До початку повномасштабної війни, кожен бажаючий міг отримати землю, обравши її на спеціальній Публічній кадастровій карті, а також здійснивши відповідні бюрократичній процедури.

Максимальні розміри земельних ділянок для приватизації одним громадянином України сягають:

  • для особистого селянського господарства — 2,0 га
  • для садівництва – 0,12 га,
  • для будівництва господарських будівель чи житлового будинку: в містах – 0,10 га, в селищах – 0,15 га, у селах – 0,25 га.
  • для дачного будівництва – 0,10 га,
  • для будівництва гаражів –  0,01 га.

В умовах воєнного стану безкоштовна видача земель комунальної та державної власності для приватизації заборонена, оскільки на надання відповідних дозволів та розроблення документації призупинено.

Зараз можна лише обрати вільну земельну ділянку. Оформлення права на неї стане доступних лише після закінчення воєнного стану. Щоб обрати вільну ділянку землі в цьому році необхідно подати запит до відповідних органів про отримання публічної інформації. З таким проханням можна звернутися до органів місцевого самоврядування чи Державного агентства земельних ресурсів.

Як писав AgroPolit.com, реформа містобудування може сприяти залученню інвестицій в агросектор. Також директор Каховської ГЕС розповів подробиці її підриву росіянами

в