11 листопада 2023, 11:00, Земля

Директор Каховської ГЕС розповів про перспективи відновлення

Директор Каховської ГЕС Олег Пащенко розповів про перспективи відновлення станції та виступив за її екологізацію. Про це повідомляє MOST.KS.UA.

За його словами, на відновленій станції мають передбачити рух риби Дніпром. Слід зазначити, що Дніпро протягом століть займав центральне місце в ідентичності та економіці України.

Радянські інженери перетворили річку на каскад із шести величезних водосховищ, кожне з дамбою гідроелектростанції, щоб виробляти електроенергію для промислового центру на своїх берегах. Каховська ГЕС була останньою перед впаданням річки в Чорне море, утворюючи величезну природну перешкоду між протиборчими арміями.

Поверхня під водою складається з мулу. Після руйнування він висихає і експертам важко  передбачити, які збитки це несе за собою. Росія місяцями окупувала пошкоджену територію дамби. Крім екологічного та економічного, теракт мав і військовий вплив.

По-перше, вже можна відходити від турбінного масла і робочі колеса робити екологічними. Вже не буде такого. Будуть вже масла такі що синтетичні. Воно шкоди взагалі ніякої не буде приносити. По-друге, багато було зауважень по тому проєкту, що не було рибоходу. Я впевнений, що в цьому проєкті буде зроблений рибоход», – зазначив Олег Пащенко.

Як писав AgroPolit.com, директор Каховської ГЕС розповів подробиці її підриву росіянами. Також землі природно-заповідного фонду хочуть оподаткувати земельним податком

в