6 листопада 2023, 16:50, Фінанси

У 2023 – 2024 роках три основні агрокультури будуть збитковими

В Україні за прогнозами експертів в період  2023 – 2024 виробництво трьох основних культур буде збитковим. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

За офіційними прогнозами, у 2023 – 2024 році збитки аграрного сектору від вирощування олійних та зернових культур мають зменшитися. Від вирощування сої можна очікувати прибутків, але на неї приходиться тільки 11% від посівних площ. Виробництво насіння соняшнику також може принести незначний прибуток.

Експерти також прогнозують, що тваринництво в цілому має залишитися прибутковим. Виключенням може стати лише виробництво великої рогатої худоби живою вагою. В Мінагро підкреслили, що нинішній сезон виявився вдалим для українських виробників олійних та зернових культур.

Порівняно високі прибутки агропідприємці могли отримати завдяки високій врожайності, високій ціні на агропродукцію, а також низьким цінам на технічні засоби.

Успіх 2021 року створив ресурси для стійкості у 2022 році, тоді як на початку 2023 року запас міцності агросектору був набагато меншим. Найбільший вплив на рівень прибутковості сільськогосподарської галузі України протягом 2022 – 2023 років мали експортна логістика, девальвація та збільшення цін на матеріально-технічні ресурси», – зазначили в Мінагро.

Як писав AgroPolit.com, реформа містобудування може сприяти залученню інвестицій в агросектор. Також в Україні вже почали приймати заявки на приєднання до переліку верифікованих експортерів, надсилати які треба до Державного аграрного реєстру.

в