6 листопада 2023, 15:40, Інвестиції

Реформа містобудування може сприяти залученню інвестицій в агросектор

В Україні в умовах війни розвиток рослинництва та тваринництва загальмувався, однак, експерти впевнені, що реформа містобудування може стимулювати вкладання інвестицій в агросектор. Про це повідомляє Апостроф.

За офіційною інформацією, у минулому році, втрати агросектору від війни досягають $6,6 млрд. Цього року сектор зазнав $40,2 млрд прямих та непрямих збитків. Експерти скаржаться на те, що складно вкладати інвестиції в Україну, оскільки немає прозорих правил, що дозволяло б підприємцям чекати на швидку реалізацію проектів.

Один з фермерів, з яким вдалося поспілкуватися журналістам видання, стверджував, що хотів реалізувати власний проєкт з птахівництва, проте чиновники почали вимагати документи, а через шість місяців заявили, що потрібні $12 тисяч, і фермер заморозив проект.

Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський зазначив, що непрозорі правила гри у будівництві не сприяють інвестиціям у агросектор.

За словами експертів, уникнути таких ризиків можливо через введення реформи містобудування, що пропонує цифровізацію процедур, пов'язаних з будівництвом.

Реформа містобудування пропонує автоматизувати процеси, передбачено отримання більшості адмінпослуг в електронній формі.

Як писав AgroPolit.com, в Україні почали приймати заявки від агрокомпаній. Також Шляхи солідарності принесли Україні 42 млрд євро.

в