6 листопада 2023, 14:31, Земля

Директор Каховської ГЕС розповів подробиці її підриву росіянами

Конструкція Каховської ГЕС розрахована на те, щоб витримати атаку трьома авіабомбами, кожна з яких має вагу у 500 кг. Про це розповів директор Каховської ГЕС Олег Пащенко, пише MOST.KS.UA.

Він підкреслив, що завдані руйнування, можна спричинити лише підірвавши станцію зсередини. Слід зазначити, що після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС підтоплення позбавили захисників України можливості переправитися через Дніпро для підтримки свого контрнаступу. Проте ця вигода для кремля виявилася нетривалою.

Нижче дамби паводкова вода почала спадати і зрештою повертати річку до її колишнього стану. Вище за течією, коли басейн Каховського водосховища довжиною 230 кілометрів спорожнів, з’явився абсолютно новий ландшафт.

Дамба була зруйнована саме тоді, коли українські війська розпочали контрнаступ, який планували кілька місяців, щоб повернути території. Ключове питання тут — висота дамби, яка залишилася під водою після руйнування.

Зроблено так, щоб її неможливо було зруйнувати. По розрахункам було, щоб пошкодити, не зруйнувати, не знищити, як це було зроблено, а щоб тільки пошкодити – це три авіаційні бомби по 500 кілограм, і ще й в одне місце треба було попасти», – сказав Олег Пащенко.

Як писав AgroPolit.comКаховську ГЕС хочуть відновлювати на конкурентних засадах. Також аграрії можуть отримати до 25 тис. грн від держави на меліорацію одного га землі

в