5 листопада 2023, 09:01, Харчова безпека

Продовольство у світі дешевшає

Світові ціни на продовольство знизилися в жовтні на 0,5% порівняно з вереснем, а індекс молочних продуктів підвищився. Про це повідомили в Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (ФАО).

Індекс цін на зернові ФАО знизився на 1% порівняно з попереднім місяцем. Міжнародні ціни на рис впали на 2% на тлі пасивного світового імпортного попиту, тоді як ціни на пшеницю впали на 1,9% через поставки зі США та сильну конкуренцію серед експортерів.

Котирування на фуражне зерно зросли, головним чином на кукурудзу через зменшення поставок в Аргентині. Індекс цін на рослинну олію ФАО знизився на 0,7% порівняно з вереснем, оскільки нижчі світові ціни на пальмову олію через сезонне підвищення виробництва та низький світовий імпортний попит з лишком компенсували зростання цін на соєву, соняшникову та ріпакову олії.

Ціни на соєву олію зросли. Індекс цін на цукор ФАО знизився на 2,2%, але залишився на 46,6% вище рівня минулого року. Жовтневий спад був здебільшого зумовлений високими темпами виробництва в Бразилії.

Індекс цін на м’ясо ФАО знизився на 0,6%, оскільки низький імпортний попит, особливо зі Східної Азії, призвів до падіння міжнародних цін на м’ясо свинини, що більш ніж компенсувало незначне підвищення цін на м’ясо птиці, великої рогатої худоби та баранини.

Як писав AgroPolit.com, головний економіст ФАО закликав відновити зернову угоду. Також в Україні розмінували 10% земель від першочергової норми.

в