3 листопада 2023, 15:42, Фінанси

Нацбанк покращив прогноз ВВП України завдяки рекордній урожайності

Нацбанк поліпшив оцінку зростання ВВП на 4,9%, чому сприяло розширення експортних шляхів, збільшення врожаю, а також адаптація бізнесу до умов війни. Про це свідчить інфляційний звіт Нацбанку за жовтень.

В Нацбанку повідомили, що сприятливі погодні умови дозволили Україні отримати рекордно високі врожаї, які і стали головним чинником позитивних змін. Врожайність зернових культур перевищила показники попереднього сезону, а також виявилася вищою за рекордний урожай, який в Україні зібрали в 2021 році.

У звіті сказано, що значну частину інвестиційного та споживчого попиту Україні доводиться покривати імпортом через руйнування російськими окупантами вітчизняних виробничих потужностей.

В таких умовах, чистий внесок експорту у ВВП залишається від'ємним. Для 2024 і 2025 років прогнози залишаються незмінними, навіть якщо безпекові ризики збережуться. В Нацбанку впевнені, що навіть в умовах війни в наступному році можна буде спостерігати зростання економіки.

Прямий додатний внесок вищих врожаїв у ВВП поточного року оцінено у 1.3 в. п. Завдяки сприятливій погоді врожай збирався швидшими темпами, ніж торік, що зумовило високі темпи зростання сільського господарства у ІІІ кварталі», – сказано у звіті.

Як писав AgroPolit.com, українським молочникам не вистачає сировини. Також засіювати поля в Україні в 2024 році стане невигідно.

в