3 листопада 2023, 12:11, Тваринництво

Молочники України просять не піднімати ціни на електроенергію, щоб продукція залишилася доступною

Молочники України закликали Верховну Раду та Кабмін завадити підвищенню граничних цін на електроенергію, якою користуються промислові споживачі. Про це повідомили у Спілці молочних підприємств України.

Молочники підкреслили, що велика кількість проблем молочної галузі потребує рішень на державному рівні. Серед них відсутність держпідтримки для виробників молока, що призводить до дефіциту сировини, а також подорожчання молока до цін, вищих за європейські.

В спілці підкреслили, що на законодавчому рівні не врегульовані відносини виробників молочної продукції з представниками ритейлу, а також залишаються складнощі з експортною логістикою. Експерти зазначають, що частка витрат на енергоносії перевищує у собівартості молочної продукції 15%.

Особливе занепокоєння викликає намір Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), збільшити кількість годинних зон та підняти граничні ціни на електроенергію на ринку «на добу наперед» (РДН). Для деяких пікових періодів зростання граничної ціни заплановане на рівні 23%. Звертаємо увагу на необхідність прийняття альтернативних рішень, які дозволять забезпечити Україну імпортною електроенергією, і не спричинять хвилі підняття цін на товари», – зазначили в спілці.

Як писав AgroPolit.com, українським молочникам не вистачає сировини. Також Тарас Висоцький розповів про скорочення посівів озимих і результати зернового коридору.

в