2 листопада 2023, 16:58, Торгівля

Створений Україною коридор в Чорному морі став експортно-імпортним

Відкритий Україною коридор у Чорному морі перестав бути виключно експортним і став експортно-імпортним, чому сприяло значне зменшення ставок страхування. Про це заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук, пише Інтерфакс-Україна.

Речник повідомив, що об’єм експорту аграрних та інших товарів морем по новому коридору вже сягнув 1,5 млн т, а також пообіцяв, що зазначений показник продовжить зростати.

Дмитро Плетенчук підкреслив, що досягнутий результат підтверджує ефективну роботу зернового коридору. За його словами кількість кораблів, які зайшли до українських портів означеним шляхом наближається до 80, вийшли аналогічним чином близько 60 суден. Речник додав, що зараз ВМС працюють над розширенням морського коридору.

Також ми вважаємо, що кількість суден збільшуватиметься. Найсміливіші пішли, незалежно від того, що були досить високі ставки зі страхування — близько 5% від вартості судна вантажу. Знайшлися сміливці, які пішли першими. Це сприяло значному зниженню страхових ставок. Крім того, цей канал уже перетворився не лише на експортний, а й на експортно-імпортний, що теж важливо. Звичайно, росіянам це дуже не подобається. Їм стоїть поперек горла те, що вони не можуть "обілечувати", ось є таке слово у росіян», – зазначив Дмитро Плетенчук.

Як писав AgroPolit.com, експорт зерна новим зерновим коридором наближається до 1,5 млн т. Також окупанти за місяць знищили 280 тис. т зерна.

в