2 листопада 2023, 13:23, Земля

В Україні гинуть люди, оскільки фермери почали самотужки розміновувати поля –  Олександр Гайду

Українських аграріїв, які працюють на звільнених від російських окупантів територіях, офіційно закликали утриматися від самостійного розмінування земель і роботи на небезпечних ділянках. З відповідним застереженням до фермерів звернувся голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Слід зазначити, що в Україні вже почали реалізацію пілотного проєкту, який передбачає створення ринку розмінування з можливістю закуповувати відповідні послуги. В державному бюджеті на 2024 рік передбачили 2 млрд грн. для виплати компенсацій аграріям, які скористаються такими послугами. За офіційними підрахунками, близько третини території України потенційно забруднена мінами та боєприпасами.

З’явилася інформація, що на Херсонщині є випадки, коли фермери самотужки намагаються розмінувати поля. Перед цим, так само на Херсонщині, аграрій найняв неліцензованих працівників, які мали розмінувати його земельну ділянку. В результаті людина загинула. Звертаюся до фермерів: ні в якому разі не наражайте власне життя на небезпеку! Розумію аграріїв, які скоріше хочуть стати до роботи, але безпека важливіша. У фермерів буде можливість очистити свої землі, не наражаючи нікого на небезпеку», — зауважив Олександр Гайду.

Як писав AgroPolit.com, розмінувати всі звільнені від російських окупантів землі хочуть за 10 років. Також Україна потребує допомоги донорів для розмінування

в