4 листопада 2023, 11:00, Харчова безпека

Зернова угода з рф зникла назавжди – міністр

Чорноморська зернова ініціатива у форматі, який існував до літа 2023 року, себе зжила і не буде відновлена, але морський коридор, який охороняють українські військові, добре працює як канал експорту української агропродукції. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише БізнесЦензор.

Міністр додав, що торік зацікавлені в зерновій ініціативі сторони постійно дзвонили та цікавилися термінами його можливого візиту, а у цьому році до них неможливо додзвонитися.

Очільник Мінагро високо оцінив роботу морського коридору, який працює за допомогою українських військових. Міністр уточнив, що розширення морського коридору вже відбувається за рахунок збільшення входу та виходу кораблів у порти Великої Одеси.

У мене таке відчуття, що у тому форматі, який був, зернова ініціатива припинила своє існування. Вже влітку відчувалося, що вона мало цікавить світ. Зерно на світовому ринку дешевше. Туреччина взагалі має рекорд — їм це мало цікаво. Море працює. Російській стороні атакувати кораблі дуже складно. Крім того, порти Великої Одеси захищати військовим із військової точки зору краще, ніж Дунай. За всіма радянськими канонами порти будувалися у таких місцях, які передбачали, що їх атакують», — зазначив Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, міністри торгівлі G7 засудили атаки рф по зерновій інфраструктурі України. Також новий зерновий коридор дозволив Україні експортувати 1,5 млн т агропродукції

в