1 листопада 2023, 18:07, Торгівля

Кабмін розширив перелік агропродукції, яку необхідно ліцензувати для експорту до ЄС

Кабмін розширив перелік аграрних товарів, які потребують ліцензування для експорту до п’яти європейських країн. Відповідну постанову №1133 опублікували на Урядовому порталі.

Рішенням уряду внесли зміни до постанови №1466 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2023 рік». Ліцензування відтепер необхідне для пшениці і суміші пшениці і жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, насіння соняшнику, ріпаку, соняшникової, соєвої та ріпакової олії і макухи.

Раніше ліцензуванню підлягали виключно насіння соняшника та ріпаку, а також кукурудза та пшениця. Видавати ліцензії на експорт зазначених товарів мають не довше ніж за десять днів з моменту одержання Мінекономіки відповідної заявки. Ліцензування експорту не стосується компаній, які внесли до списку верифікованих експортерів.

Розгляд заявок на одержання ліцензій на експорт товарів, зазначених у цьому додатку, здійснюється у порядку, встановленому Мінекономіки, та за умови додаткового подання заявником — суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності до заявки діючого свідоцтва платника податку на додану вартість та довідки про відкриття банківського рахунка нерезидентом (покупцем товару)», — сказано у постанові.

Як писав AgroPolit.com, в Україні вводять верифікацію експортерів агропродукції. Також Уряд закликали відмовитись від рішення, яке може знищити велику частину порядних експортерів

в