1 листопада 2023, 09:52, Торгівля

Україна зменшує імпорт овочів, щоб не залежати від обмінного курсу

В Україні вирішили зменшити імпорт овочів, щоб їхня вартість не залежала від логістичних ризиків та обмінного курсу. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на телемарафоні.

За його словами, сезонний чинник і грантова програма для тепличників також має сприяти зниженню цін на овочі. Слід зазначити, що урядова грантова програма, яка спрямована на підтримку підприємців почала діяти у липні 2022 року.

За її правилами, всі бажаючи можуть подати заявку на грант для створення або розвитку власного бізнесу за напрямами: Новий рівень, Своя теплиця, Свій сад, Своя справа. Максимальний розмір гранту не може перевищувати 10 млн грн чи 70% від вартості проекту. 30% вартості проекту заявник може профінансувати кредитними чи власними коштами.

Цього року гранти активно видавалися. Відповідно, теплиці були побудовані та будуються. І з весни має бути перша продукція. Звичайно, це вплине позитивно і трохи нівелює різкі цінові перепади між сезонною та тепличною продукцією. Тепер продукт не так залежатиме від перетину кордону та валютних ризиків, буде ближче до споживача. Що має вплинути на зменшення середньозваженої ціни тепличних овочів», – зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, продовольство необхідно захистити від впливу війни. Також Тарас Висоцький розповів про скорочення посівів озимих і результати зернового коридору

в