31 жовтня 2023, 18:04, Земля

60% скарг до Офісу протидії рейдерству стосуються оренди землі

Скарги, які стосуються незаконних реєстраційних дій щодо оренди земельних ділянок аграрних підприємств в структурі скарг, направлених до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті складають 60%. Про це повідомив керівник Офісу Віктор Дубовик, пише Mind.

Він додав, що договір про оренду, укладений двома сторонами, у більшості випадків має письмову форму, тому у шахраїв відкриваються додаткові можливості для протиправних дій, серед яких – подача підроблених документів, які стосуються реєстрації нової оренди землі або припинення поточної.

Віктор Дубовик підкреслив, що оренда ділянок землі переважає по кількості серед усіх реєстраційних дій, що проводяться в Україні. Віктор Дубовик також повідомив, що держреєстри після початку повномасштабної війни рф проти України закрили, щоб попередити можливе хакерське втручання з боку окупантів. Реєстраційні дії відновилися у червні 2022 року, коли почалося економічне пожвавлення.

Повинен відзначити, що з 60% скарг, які стосуються агрорейдерства, задовольняється близько третини. Зокрема, з 1414 скарг, поданих до Офісу за дев’ять місяців 2023 р., майже 800 – стосовно агрорейдерства. З них задоволено десь 250», – зазначив Віктор Дубовик.

Як писав AgroPolit.comУряд закликали відмовитись від рішення, яке може знищити велику частину порядних експортерів. Також експорт зерна з України не загрожує аграріям Литви

в