31 жовтня 2023, 16:50, Торгівля

Уряд закликали відмовитись від рішення, яке може знищити велику частину порядних експортерів

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку закликав Кабмін та Нацбанк відмовитись від плану по зменшенню терміну повернення валютної виручки експортерами до 90 днів замість поточних 180. Про це повідомив голова комітету Дмитро Наталуха.

Він підкреслив, що причина ініціативи Кабміну та Нацбанку викликана зловживанням компаній, які нелегально вивозять зерно. Дмитро Наталуха додав, що порушення правил кількома гравцями не є причиною для покарання всього ринку.

Голова комітету зазначив, що такі радикальні рішення можуть змінити ситуацію, але вони можуть зупинити роботу великої частини порядних українських експортерів. Він додав, що експортери стурбовані, оскільки нововведення стосується всіх, навіть тих, хто не використовує зерновий коридор.

Просимо переглянути рішення щодо прийняття постанови про зміну правил та процедур експорту, як таке, що здатне нанести непоправної шкоди українським експортерам. Натомість пропонуємо доопрацювати цю ініціативу, виходячи з потреби різних галузей економіки України. Зазначені товарні розділи є лише частиною тих, які можуть постраждати від запланованих нововведень», — йдеться у зверненні Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Як писав AgroPolit.com, експорт зерна з України не загрожує аграріям Литви. Також стало відомо, коли в Україні зміняться умови оформлення вантажів на митниці.

в