31 жовтня 2023, 11:01, Торгівля

Обговорюють обмеження з ЄС: польським птахівникам заважає продукція з України

Птахівники Євросоюзу стурбовані ввезенням яєць та м’яса птиці з України, оскільки стверджують, що через українську продукцію падають ціни на бройлерів. Про це повідомляє видання Farmer.pl.

Польські птахівники підкреслили, що ціни на бройлерів починають падати через збільшення виробництва восени та імпорт з України. Проблема полягає в стабільно високих витратах виробництва.

Фермери звернули увагу на зростаючу проблему імпорту з України м’яса птиці та яєць. Представлені дані свідчать, що з січня по серпень 2023 року загальний імпорт м’яса птиці з України до ЄС склав 167 988 т, (+72%) порівняно з аналогічним періодом минулого року та на 337% перевищив дані за аналогічний період 2021 року, тобто до лібералізації торгівлі.

У свою чергу, загальний імпорт яєць до ЄС склав: 29 451 тонн, +140%. порівняно з відповідним періодом минулого року. Агропідприємці підкреслили, що добре розуміють важливість підтримки українських колег-аграріїв і не виступають проти майбутньої інтеграції України в ЄС. Однак, враховуючи стрімке та безперервне зростання експорту, слід запровадити поріг імпорту, який призведе до автоматичного запуску захисних заходів.

Вони запропонували захисні заходи для агропродукції з України, експорт якої перевищить середній показник за 2022 рік.

Як писав AgroPolit.com, ЄС може укласти угоду про постачання українського зерна до Єгипту. Також міністри торгівлі G7 засудили атаки рф по зерновій інфраструктурі України.

в