30 жовтня 2023, 14:33, Рослинництво

Експерт розповів, як зберігати зерно в рукавах і наскільки це вигідно

Перший заступник генерального директора агрофірми «Хлібодар» Сергій Коренюк розкрив секрети зберігання зерна в рукавах. Про це повідомляє Elevatorist.com.

«Хлібодар» має власний елеватор із складами, але фірмі не вистачає потужностей, тому там протягом 14 років практикують зберігання зерна в полімерних рукавах. Сергій Коренюк розповів, що полімерні рукави вперше спробували використовувати для зерна саме в Україні.

В агрофірмі спочатку використовували рукави імпортного виробництва, але потім перейшли на  рукави TM Harwell, які виробляють на українському заводі «Планета Пластик».

Сергій Коренюк зазначив, що віддав перевагу продукції вітчизняного виробника, оскільки вона його влаштувала за ціною та якістю.

Ми перевірили, дійсно висока якість. Був у нас досвід, спробували імпортні — але залишились ними незадоволені. Рукави — це додаткова затрата на тонні зерна від двох до п'яти доларів. Але це одноразова витрата: купив, заклав, і до моменту, поки ти його не вивантажиш, більше не потребує ніяких капіталовкладень. Зберігання в складах дорожче в рази. В елеваторі воно не буде лежати просто так. Його там треба постійно рухати, а це плюс зарплата, електроенергія, з якою на сьогоднішній день не просто і вона не дешева»,— зазначив Сергій Коренюк.

Як писав AgroPolit.com, новий морський коридор використали 53 судна, але проблеми з агроекспортом залишаються. Також за перевезенням зерна на найбільшому пропускному пункті почали стежити камери.

в