30 жовтня 2023, 13:23, Логістика/Техніка

Новий морський коридор використали 53 судна, але проблеми з агроекспортом залишаються

Через новий зерновий коридор у Чорному морі, створений Україною, пройшло 53 кораблі, які транспортували агропродукцію з портів. Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк.

«Через Чорноморський гуманітарний коридор пройшло 53 судна, які доставили у світ понад 2 мільйони т української сільськогосподарської продукції та інших вантажів», — зазначила Бріджит Брінк.

Слід сказати, що Україна вирішила ретельніше слідкувати за експортом агропродукції, що, на думку експертів, може його сповільнити. Трейдери стверджують, що раптова зміна правил створила проблеми для експортерів і спричинила подальші затримки.

Вони підкреслюють, що бюрократія, а також затримки через переповненість каналу, погану погоду та операції з розмінування призводять до того, що для початку завантаження кораблів потрібно майже вдвічі більше часу, ніж зазвичай.

Кожен день затримки кораблів, за словами експортерів, може коштувати приблизно $4 тис. Експерти зазначають, що зміни в митних деклараціях на експорт зерна разом із тривалим часом очікування призводять до того, що затримки можуть становити місяць і більше. В таких умовах покупці вимагають від експортерів додаткових знижок.

Як писав AgroPolit.com, за перевезенням зерна на найбільшому пропускному пункті почали стежити камери. Також Україна запроваджує жорсткі перевірки для трейдерів зерна

в