30 жовтня 2023, 09:57, Логістика/Техніка

Україна запроваджує жорсткі перевірки для трейдерів зерна

Україна запроваджує жорсткіший контроль над трейдерами зерна, щоб збільшити доходи для фінансування своєї оборони під час війни, що може ще більше ускладнити поставки з дунайських і чорноморських портів. Про це повідомляє Bloomberg.

Кабінет міністрів вимагатиме від експортерів зернових і олійних культур або отримання ліцензій, або надання податкової звітності за часи до повномасштабної війни. Анонімні джерела видання в українському уряді зазначили, що механізм може бути змінений, якщо ситуація стане кращою.

Кабмін прагне витіснити компанії-одноденки, отримати більше іноземної валюти та підвищити збір податків, оскільки міжнародні союзники України, які надають мільярди доларів допомоги, ретельно перевіряють антикорупційні досягнення.

Однак подібні проєкти потребують часу, а витрати трейдерів зростають, оскільки їхні вантажі затримуються. За інформацією видання раніше перевірки експортерів призвели до зупинки експорту вантажів агропродукції з портів Одеської області, що викликало численні скарги, а трейдери, які перевозять зерно через Дунай, заявили, що проблеми, пов’язані з експортними документами, спричинили великі затримки в останні тижні.

Як писав AgroPolit.com, морським зерновим коридором скористалися більше 60 кораблів. Також продовольство необхідно захистити від впливу війни.

в