28 жовтня 2023, 13:06, Рослинництво

Тарас Висоцький розповів про скорочення посівів озимих і результати зернового коридору

За прогнозами Мінагро, українські аграрії мають посіяти у 2023 році на 5 – 7% менше озимих культур, ніж у попередньому сезоні. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на телемарафоні.

За його інформацією, за підсумками жовтня експорт морським коридором має сягнути 1 млн т. Тарас Висоцький підкреслив, що ситуація з аграрним експортом через створений Україною морський коридор покращується.

Перший заступник міністра повідомив, що в окремі місяці роботи нового зернового коридору ним в середньому експортували близько двох млн т агротоварів, але інколи цей показник досягав і більших значень.

Тарас Висоцький додав, що врожайності озимих культур у поточному році сприяє погода в Україні.

Ми бачимо сьогодні, що дощі відновилися після ґрунтової посухи у вересні. Це дає позитивний сигнал для посіву озимих культур. Ми прогнозуємо, що посів озимих зернових буде меншим, ніж торік. Це зменшення буде десь на 5-7%. Якщо подивитися на показники першої половини жовтня, то експортовано 700 тис. т, і є надія, що за результатами місяця може бути один мільйон і більше. Однак поки що це, на жаль, менше, ніж експортувалося по зерновому коридору», – сказав Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, українські молочники можуть отримати від держави до 8 млн грн. Також для розвитку тваринництва Україна має подолати енергетичні проблеми.

в