27 жовтня 2023, 08:30, Торгівля

Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію з зупинкою морського зернового коридору

Начальниця об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк надала офіційний коментар щодо призупинення роботи українського зернового коридору в Чорному морі. Деталі вона розповіла на телемарафоні.

Вона підкреслила, що робота зернового коридору гарантована міжнародними угодами. Речниця нагадала, що після його зупинки Україна запустила гуманітарний коридор, який окрім зерна дозволяє перевозити і інші вантажі.

Наталія Гуменюк уточнила, що інформацію щодо особливостей роботи гуманітарного коридору не оголошують публічно для безпеки кораблів. Речниця запевнила, що ситуація в Чорному морі залишається під контролем Сил оборони півдня, хоча російські окупанти намагаються перешкоджати цивільному судноплавству, активізуючи авіацію.

Всі фактори і багато інших опубліковуються, вибудовуються в єдину картину. І тільки тоді приймається рішення, чи можливо в умовах відсутності, фактично, навігації прямувати відповідним коридором. І тільки тоді, коли Сили оборони приймають рішення про можливість такого прямування може здійснюватися судноплавство. Нема чіткого графіку або розкладу, як на залізничному вокзалі, який порушується, зупиняється або ставиться на паузу. І це треба усвідомлювати», – зазначила Наталія Гуменюк.

Як писав AgroPolit.com, Через активність військових літаків рф Україна призупинила роботу зернового коридору. Також Шляхи солідарності допомагають Україні інтегруватися до Євросоюзу 

в