28 жовтня 2023, 09:00, Земля

Розмінувати всі звільнені від російських окупантів землі хочуть за 10 років

Стратегія протимінної діяльності передбачає розмінування 80% звільненої української землі за 10 років. Про це повідомив голова правління Асоціації саперів України Тимур Пістрюга на телеканалі FREEДОМ.

Він підкреслив, що з 2014 року російські окупанти систематично мінували територію України. Так Україна стала найбільш замінованою у світі країною. Експерт повідомив, що зараз в нашій країні також нараховують найбільшу кількість жертв від мін.

Тимур Пістрюга зауважив, що від вибухонебезпечних предметів найбільше страждають саме мирні мешканці. Керівник Асоціації саперів повідомив, що стратегію з розмінування України обіцяють представити до кінця поточного року. Експерт підкреслив, що Україна має достатній потенціал, щоб вирішити проблему мінування земель і повернути їх в економіку.

Закладається у стратегію протимінної діяльності, яку ми активно зараз розвиваємо, і Асоціація саперів України теж до цього залучена. І сподіваюся, що до кінця року вона вийде. У ній закладається, що за 10 років ми повинні 80% вже звільненої території очистити від вибухонебезпечних предметів. Я вірю в українців, вірю в наш потенціал, і ми знайдемо і ключі, і рішення зокрема й цієї проблеми» – зазначив Тимур Пістрюга.

Як писав AgroPolit.com, Україна потребує допомоги донорів для розмінування. Також експерти розповіли, як відкриття ринку землі для юросіб вплине на ВВП.

в