26 жовтня 2023, 18:01, Земля

$3 – 5 за кв. м: Україна потребує допомоги донорів для розмінування

За підрахунками компанії «НІБУЛОН», вартість розмінування одного кв. м. землі в Україні сягає $3 – 5, тому провести таку роботу без допомоги донорів неможливо. Про це розповів Михайло Різак, директор по взаємодії з органами влади та з правових питань «НІБУЛОНу» в інтерв’ю Latifundist.com.

За його словами, 30% земельного банку «НІБУЛОНУ» потрапили в тимчасову окупацію. При цьому 4 тис. га компанія вже обстежила власними силами, повернувши в економіку 3950 га.

Михайло Різак повідомив, що 50 га визначили забрудненими. Він також розповів про проблему з сертифікацією у компаній в Україні, які змогли створити машини для розмінування. За його словами, складнощі виникають, оскільки машини для розмінування раніше в нашій країні не використовували. Вирішувати цю проблему експерт радить на прикладі Швейцарії та Англії, які мають досвід в розмінуванні.

Ми ще не розміновуємо, але вивчаємо це питання. За різними оцінками $3-5 за 1 кв.м. Це неспіврозмірно з вартістю землі в Україні. Тому без міжнародної підтримки це майже неможливо. Плюс гарна новина, що в бюджеті задекларовано 2 млрд грн на відшкодування фермерам затрат на розмінування земель. Щиро сподіваємось, що малий та середній фермер зможуть компенсувати такі затрати», – зазначив Михайло Різак.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як відкриття ринку землі для юросіб вплине на ВВП. Також Женевський міжнародний центр з гуманітарного розмінування хоче допомогти Україні.

в