26 жовтня 2023, 15:46, Торгівля

Збитки острова Хортиця через підрив окупантами Каховської ГЕС сягнули 1,5 млрд грн

Через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС екосистема Національного заповідника «Хортиця» зазнала збитків на 1,5 млрд грн і навіть цей показник є неповним. Про це повідомила т. в. о. гендиректора Національного заповідника «Хортиця» Світлана Охріменко, пише Укрінформ.

Вона зазначила, що після того, як у Каховському водосховищі впав рівень води, площа острова збільшилася і оголилися нові території. Світлана Охріменко повідомила, що зараз на них проводять дослідження.

За її підрахунками, територія збільшилася на 180 га, однак катастрофа знищила водні природні комплекси.

Через падіння рівня води ми втратили цінні природні об'єкти. По-перше, в заплавній частині острова Хортиця ми втратили значну частину водно-болотних угідь, відповідно загинуло тисячі водних рослин, які мешкали на цій території, птахи та тварини втратили території, які були призначені для їх харчування. Втрати від такого падіння рівня води з екологічної точки зору частково прораховані заповідником і передані до відповідних органів. Наразі визначена сума – понад 1,5 млрд грн стосовно втрат, які були завдані екосистемі острова. Але це не повний обсяг втрат», – сказала Світлана Охріменко.

Як писав AgroPolit.com, через підрив Каховської ГЕС завдані Україні збитки досягли $14 млрд. Також підрив Каховської ГЕС знищив чи пошкодив 60 тис. будівель.

в