26 жовтня 2023, 13:26, Торгівля

Зерновий скандал з Польщею: кандидат у прем’єри закликав до компромісу

У питанні експорту зерна з Україною необхідно знайти компроміс, щоб українська агропродукція не загрожувала польським аграріям, а також це рішення змогло влаштувати Україну. Про це заявив кандидат опозиційних сил на посаду прем’єр-міністра Польщі Дональд Туск, пише Укрінформ.

Слід зазначити, що Польща всупереч позиції Єврокомісії, в односторонньому порядку заблокувала ввезення української пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку на внутрішній ринок, однак забезпечила транзит зазначених культур через власну територію.

Схожим чином вчинила і Угорщина. Україна подала скаргу до Світової організації торгівлі на обидві країни. У Польщі пройшли парламентські вибори. Хоча перемогла правляча партія, у неї не має шансів сформувати уряд країни, тому опозиційний кандидат Дональд Туск може стати прем’єром.

Без сумніву, ми стоїмо на твердій позиції, що українське зерно не може становити загрози для польських фермерів. Пані президент Єврокомісії дуже добре розуміє, що нам потрібно знайти таке рішення, яке буде прийнятним з точки зору України, адже ми хочемо допомогти Україні. Проте в жодному разі воно не може загрожувати інтересам польських фермерів», – зазначив Дональд Туск.

Як писав AgroPolit.com, Обмеження Кабміну на третину скоротили експорт цукру до ЄС. Також Болгарія хоче дозволити ввезення українського соняшнику.

в