26 жовтня 2023, 12:11, Рослинництво

Фермерські господарства мають посилити режим ощадливого використання ресурсів - експерт

За попередніми прогнозами виробничі витрати аграрних господарств у цьому році досягнуть 27 тис. грн на один га, що на 7,6 % перевищує результати довоєнного 2021 року. Про це повідомив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

Незначне збільшення аграрних виробничих витрат експерт пояснив низкою скорочень.

  • Внесення мінеральних добрив має скоротитися до 2 – 2,5 ц, замість 4 – .5
  • Основних та допоміжних працівників і фонд заробітної плати скоротять майже на 1 тис. грн на один гектар.
  • На 20 – 30% також скоротять технологічні операції для економії паливно-мастильних матеріалів.

Експерт підкреслив, що подібне спрощення технологій негативно відображається на врожайності. Основним у 2023 році стали матеріальні витрати на мінеральні добрива, паливо, мастильні матеріали, засоби захисту рослин та насіння.

У складних умовах сьогодення для забезпечення подальшого беззбиткового виробництва фермерські господарства мають посилити режим ощадливого використання матеріальних ресурсів при одночасному запровадженні інноваційних рішень та розумного менеджменту й планування» – зазначив Олександр Захарчук.

Як писав AgroPolit.com, глобальну продовольчу безпеку Україна буде забезпечувати при підтримці Іспанії. Також Шляхи солідарності допомагають Україні інтегруватися до Євросоюзу

в