26 жовтня 2023, 09:50, Логістика/Техніка

Шляхи солідарності допомагають Україні інтегруватися до Євросоюзу – експерт

Шляхи солідарності, запущені ЄС для експорту української агропродукції в умовах війни, з тимчасового проєкту перетворилися на інструмент, що допомагає нашій країні на практиці інтегруватися в Євросоюз. Такої думки дотримується старша викладачка кафедри міжнародних відносин НАУКМА Марини Рабінович, пише «Європейська правда».

Експерт нагадала, що через повномасштабну війну рф проти України і блокаду чорноморських портів, зерно подорожчало у всьому світі. За її словами, зернова угода завадила поглибленню продовольчої кризи, але агресор її розірвав.

В таких умовах, за словами спікера, на перше місце вийшли Шляхи солідарності, які почали використовувати замість морського шляху. Марина Рабінович вважає, що на повну силу ці маршрути почали працювати з березня 2022 року. Експерт підкреслила, що вони не тільки допомагають євроінтеграції України, але й підтримують її економіку.

Станом на жовтень 2023 року Україні вдалося відновити експорт з трьох портів новим коридором, який веде до Туреччини через територіальні води Болгарії та Румунії. Ініціативу Шляхів Солідарності, а особливо – її вплив на європейську інтеграцію України, варто розглядати у багатовимірній перспективі», – розповіла Марина Рабінович.

Як писав AgroPolit.com, Україна та Румунія підписали меморандум про збільшення транзиту агропродукції. Також Данія – союзник України на шляху до Євросоюзу 

в