25 жовтня 2023, 11:02, Фінанси

Українські агровиробники не зацікавлені в переробці: експерт назвав причини

Зараз переробка є недостатньо вигідною для бізнесу, однак українські виробники мають конкурентні переваги у виробництві біоетанолу з кукурудзи, кондитерської продукції, соняшникової олії та високоолеїнового соняшнику. Про це розповів аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев, пише The Page.

За словами експерта, решта секторів української переробної промисловості в даний час позбавлені унікальної пропозиції. Павло Мартишев підкреслив, що через недостатню вигідність українські виробники недозавантажували заводи з переробки і до початку повномасштабної війни, розв’язаної рф.

Аналітик впевнений, що представники українського бізнесу, незважаючи на умови, взялися би за масштабне будівництво олійних заводів та млинів, якби це було вигідно.

Обсяги внутрішньої переробки соняшнику і сої за 5 останніх довоєнних років – 15-18 млн т. Потужності були недозаповнені на приблизно 5 млн т за цей же час. Минулорічні обсяги врожаю пшениці борошномельної якості – приблизно 12-15 млн т (сукупний врожай 25-30 млн т). Але ми переробляли лише 6 млн т пшениці за довоєнними показниками. Заводи з переробки пшениці були недозавантажені сировиною ще до вторгнення», – пояснив Павло Мартишев.

Як писав AgroPolit.comпольські фермери знов незадоволені українськими експортерами. Також українські молочники можуть отримати від держави до 8 млн грн

в