24 жовтня 2023, 16:56, Логістика/Техніка

Володимир Зеленський розкрив подробиці роботи нового зернового коридору

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні вдалося повернути Чорному морю значення безпекової артерії для забезпечення глобальної продовольчої стабільності та відновити зерновий коридор після виходу рф з угоди. Про це глава держави сказав на саміті Кримської платформи. 

Володимир Зеленський зазначив, що від початку дії експортного чорноморського коридору зайшли на завантаження близько 50 кораблів, а ще понад півсотні заявлені на підхід.

Слід зазначити, що раніше міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявляв, що на 14 жовтня 21 корабель скористалося новим зерновим коридором, який створили після виходу рф із зернової угоди.

Без нашого аграрного експорту цінова криза на ринку продовольства та соціальний хаос стають загрозою для десятків різних націй на просторі від західного узбережжя Африки до Бангладеш, до Індонезії. Це наріжний камінь – коли зникає український експорт продовольства, руйнується весь глобальний продовольчий ринок. Спочатку разом з ООН та Туреччиною ми змогли запустити Чорноморську зернову ініціативу, згодом додали гуманітарну ініціативу «Зерно з України». А коли рф вирішила зруйнувати і таку архітектуру продовольчої безпеки, ми запустили нові тимчасові експортні маршрути», – сказав Володимир Зеленський.

Як писав AgroPolit.comВолодимир Зеленський запросив Гутерріша на саміт. Також Зеленський озвучив уряду та аграрним відомствам план розвитку продбезпеки України.

в