24 жовтня 2023, 12:10, Торгівля

Поточних експортних об’ємів Україні недостатньо для збереження власного агросектору

Експорт української агропродукції у вересні досяг 3,6 млн т, однак для збереження агросектору, в якості ключової галузі економіки, необхідно експортувати 6 млн т на місяць. Про це сказав міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

За його словами, тимчасовим морським коридором Україна експортувала 700 тис. т зерна в Африку і Європу. При цьому Микола Сольський підкреслив, що найбільшу кількість агропродукції експортували через Дунайські порти.

Міністр наголосив, що через дунайські порти у вересні вивезли 2,3 млн т агропродукції. У серпні відповідний показник перейшов за позначку у 2,4 млн т. За даними очільника Мінагро, весь експорт агропродукції за вересень досяг 3,6 млн т.

Слід зазначити, що коли рф вийшла із зернової угоди, Україна поновила експорт агропродукції, запустивши для цього нові шляхи. В серпні вдалося відкрити тимчасовий маршрут через порти Великої Одеси.

Забезпечити необхідний обсяг транспортування можна лише відновивши повноцінну роботу глибоководних портів Великої Одеси. Ми бачимо тенденцію до збільшення кількості кораблів які виходять з наших портів. Сподіваємося вона збережеться», – підкреслив Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, транзит українського зерна через польський порт Колобжег відновили. Також представники України і Словаччини домовились про сприяння агроекспорту

в