24 жовтня 2023, 09:50, Фінанси

Через ввезення українського ріпаку ціни на нього в ЄС опустилися до мінімуму

Через великий врожай ріпаку в Євросоюзі і надходження його з України ціни на цю культуру в ЄС впали до найнижчої з кінця травня позначки у 388 євро за т. Про це повідомляє Agrarheute.

388 євро за т. – це найнижча ціна на ріпак з кінця травня, коли востаннє він подолав позначку в 400 євро. Ціновий тиск відбувається як з внутрішнього ринку, так і зі світових ринків, де нещодавно також різко впали ціни.

Окрім більшого, ніж очікувалося, урожаю в Євросоюзі, на ціну ріпаку впливає дешевий імпорт з України. Ціни в портах на Чорному морі приблизно на 100 євро нижчі, ніж, наприклад, у Франції.

У середині жовтня ціни українського експорту через Чорне море становили 335 євро за т, приблизно на 30 євро нижче, ніж чотири тижні тому.

Великі обсяги ріпаку продовжують надходити з України на європейський ринок, і торговельні потоки працюють добре, незважаючи на закриття Чорноморського зернового коридору.

Український ріпак, який везуть потягами на північ і захід ЄС, є дуже конкурентоспроможним порівняно з європейським виробництвом. За словами експертів, низькі ціни на імпорт з України, а також тиск з боку нового канадського врожаю, ймовірно, ще більше натиснуть на ціни ріпаку в ЄС. Основним постачальником ріпаку є ​​Україна з показником у 683 тис. т або 55% від загального обсягу імпорту.

Як писав тестовий поїзд з українською агропродукцією прибув до Латвійського порту. Також експорт зерна через сусідні країни України впав в чотири рази

в