23 жовтня 2023, 16:50, Логістика/Техніка

Експерти розповіли, якими шляхами для експорту зерна Україна користується в умовах війни

Експерти розповіли, якими шляхами українським аграріям вдається експортувати зерно в умовах ускладнення логістики і морської блокади рф. Про це повідомляє видання Фокус.

За даними аналітиків, після виходу рф із зернової угоди Україна вдвічі скоротила експорт зернових. Незважаючи на погрози окупантів, створення морських тимчасових маршрутів дозволяє вивозити зерно.

Зараз для експорту агропродукції у України залишаються наступні шляхи:

  • через порти Дунаю;
  • через західні кордони залізницею та автотранспортом.
  • морським коридором через Румунію.

За словами експертів, зараз не один з цих варіантів не дозволяє Україні забезпечити потреби фермерів. Для порівняння, до війни щомісячний експорт зерна сягав 6 – 7 млн т, а в минулому вересні він скоротився до 1,6 млн т.

Зараз на транзит через румунську територію припадає близько 60% експортованого Україною зерна. Можливості відповідного коридору збільшуються, але його розвиток спиняють інфраструктурні складнощі.

На думку аналітиків, для поліпшення ситуації Україна може розбудовувати залізничну інфраструктуру, створювати нові переходи на кордоні, збільшувати навантаження на кораблі на Дунаї. Експерти стверджують, що перемовини українських представників на міжнародному рівні теж можуть дати плоди.

Як писав AgroPolit.comпосол США розповіла про результати роботи гуманітарного коридору. Також прем'єр Румунії розповів про поїздку до України.

в