20 жовтня 2023, 15:49, Харчова безпека

рф була зайвою ланкою у зерновій угоді – позиція української сторони

Переговори про повернення рф у зернову угоду не мають сенсу, тому що гуманітарний морський коридор, запущений Україною працює незалежно від позиції окупантів. Про це повідомили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Аналітики зазначають, що успіхи нового зернового коридору стали ознакою того, що рф була зайвою ланкою у зерновій угоді. При цьому українська сторона закликає союзників посилити спроможності судноплавства в акваторії чорного моря.

Серед іншого, офіційні представники України просять організувати тралення морських вод і патрулювання, а крім того, передати Україні більше засобів для захисту портів від російських обстрілів.

Зерновий коридор нового формату успішно функціонує без участі держави-агресора. З вересня 2023 року новим морським коридором, прокладеним Україною, скористалися понад 30 суден. Україна – відповідальний постачальник продукції, який за будь-яких обставин шукає шляхи забезпечення виконання своїх зобов’язань у рамках укладених  угод. Переговори про повернення москви до "зернових угод", з яких вона сама вийшла, більше не мають сенсу», — зазначили в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Як писав AgroPolit.comТурецька сторона переконана, що відновлення зернової угоди у взаємодії з рф є можливим, тому продовжує на ньому наполягати, підтримуючи контакти з основними сторонами і сторонами, які мають можливість вплинути на процес переговорів. Також Володимир Зеленський запросив Гутерріша на саміт.

в