20 жовтня 2023, 14:31, Торгівля

Можлива дестабілізація ринку: у Польщі стурбовані ввезенням українського цукру

Польща посіла друге місце за об’ємами імпорту українського цукру після Румунії, яка теж отримує цей продукт, тому в європейській країні вже виникає занепокоєння через різке збільшення експорту українського цукру. Про це повідомляє інформаційний портал InPoland.

Експерти стверджують, що тимчасова лібералізація торгівлі українською агропродукцією агропродовольчий сектор Євросоюзу зафіксував майже рекордне збільшення імпорту цукру порівняно з усіма продуктами.

Статистика свідчить, що ввезення українського цукру в Євросоюз у жовтні 2022 – серпні 2023 року збільшилося до 390 тис. т, порівняно з 40 тис. т за аналогічний період минулого сезону.

Експерти зазначають, що тренд на зростання у зазначеній сфері може зберегтися, оскільки безмитну торгівлю між Україною та Євросоюзом продовжили до 5 червня наступного року. Збереженню тенденції також сприяють прогнози на поточний рік, які свідчать, що експорт українського цукру може скласти близько 800 тис т, що вдвічі поступається показникам попереднього року.

Експерти погоджуються, що в умовах повномасштабної війни Євросоюз має підтримувати український експорт цукру. Але у Польщі занепокоєні тим, що неконтрольоване ввезення українського цукру може дестабілізувати ринок.

Як писав AgroPolit.comексперти розповіли, що буде з цінами на яйця до кінця року. Також фермери змушені планувати логістику на рік вперед.

в