20 жовтня 2023, 13:23, Харчова безпека

Зернову угоду з рф можна відновити – посол

Турецька сторона переконана, що відновлення зернової угоди у взаємодії з рф є можливим, тому продовжує на ньому наполягати, підтримуючи контакти з основними сторонами і сторонами, які мають можливість вплинути на процес переговорів. Про це заявив Надзвичайний та Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере, пише Укрінформ.

Слід зазначити, що дипломат завершує каденцію на посаді посла. Він підкреслив, що зернова угода стала реальністю, оскільки Туреччина співпрацювала з Україною, рф та ООН.

Відомо, що на конференції в Анкарі нещодавно обговорили перспективи відновлення зернової угоди і глобальну продовольчу безпеку. Зараз Україні без участі рф вдається постачати продовольство світу морем і наземними шляхами.

Ми вважаємо, що зернову ініціативу можна відродити. Наші профільні департаменти підтримують зв’язок зі своїми колегами. Таким чином, наші контакти з усіма цими гравцями тривають. Ми підтримуємо зв’язок з іншими сторонами, які також можуть відіграти роль у відновленні дії угоди. Так, тепер ми перебуваємо на тому етапі, коли дехто вважає цей коридор таким, що «віджив». Але ми вважаємо, що це не так, і продовжуємо наші дипломатичні зусилля, щоб його відновити», – сказав Ягмур Гюльдере.

Як писав AgroPolit.com, ставки на фрахт падають, хоча держава досі не страхує судна. Такаж путін вивів винищувачі на цілодобове чергування над морем.

в