20 жовтня 2023, 11:05, Харчова безпека

Зерно з Україні: Володимир Зеленський запросив Гутерріша на саміт

Президент Володимир Зеленський запросив генсека ООН Антоніу Гутерріша прийняти участь у саміті, присвяченому ініціативі Grain from Ukraine, проведення якого заплановане на наступний місяць. Про це глава держави сказав у вечірньому відеозверненні.

«Запросив пана генерального секретаря на продовольчий саміт – саміт нашої гуманітарної ініціативи «Зерно з України», який відбудеться в листопаді», – сказав Володимир Зеленський.

За його словами, під час зустрічі сторони мають обговорити, як інституції Організації Об’єднаних Націй можуть допомогти Україні і її громадянам упродовж зими, а також продовольчу безпеку, маршрути експорту українського продовольства в Чорному морі, необхідність захисту портів України від терористичних ударів рф,

Слід зазначити, що Володимир Зеленський оголосив про запуск ініціативи Grain from Ukraine на саміті G20 у 2022 році. Суть програми полягає в прямій закупівлі країнами – учасницями агропродукції у виробників України і передачі її країнам, що можуть опинитися на межі голоду,

Ініціативу організували спільно приватні компанії, неурядові організації та державні структури. Програму підтримали учасники міжнародної координаційної групи із запобігання голоду.

Як писав AgroPolit.comставки на фрахт падають, хоча держава досі не страхує судна. Також путін вивів винищувачі на цілодобове чергування над морем.

в