19 жовтня 2023, 08:30, Земля

Половину пріоритетних сільськогосподарських земель вже обстежили сапери

За 2023 рік в Україні вже встигли обстежити більше 225 тис. га сільськогосподарських земель, які внесли до плану пріоритетного повернення до експлуатації. Про це повідомили в Мінекономіки.

За тиждень спеціалісти встигли обстежити більше 5 тис. га земель сільськогосподарського призначення. В Мінекономіки нагадали, що план першочергового відновлення сільськогосподарських земель розрахований на чотири роки і передбачає огляд і при необхідності розмінування470 тис. га угідь.

Слід зазначити, що в Мінекономіки раніше повідомляли, що за 10 років планують розмінувати, а потім повернути у використання близько 80% угідь. Крім того, у серпні машина для підготовки ґрунтів до розмінування, вироблена в Україні, отримала сертифікат відповідності. Відповідна розробка дозволяє виявляти протитанкові міни та знешкоджувати протипіхотні.

Переважна більшість обстежених за тиждень площ — майже 4,2 тис. га — на Херсонщині. Решта — в Миколаївській та Харківській областях. У цілому на сьогодні обстежено вже понад 47% сільгоспземель, які запланували повернути до господарської експлуатації в першу чергу. Зокрема, в Харківській області — понад 28%, Херсонській — 48%, Миколаївській — понад 79%», – зазначили в Мінекономіки.

Як писав AgroPolit.com, Україна отримає від партнерів $300 млн на розмінування земель. Також сільськогосподарські землі в Україні допоможуть розмінувати вісім країн.

в