18 жовтня 2023, 14:33, Торгівля

Експорт зерна через сусідні країни України впав в чотири рази – депутат

Україна у три – чотири рази зменшила об’єм транзитних перевезень агропродукції через сусідні країни – члени Європейського Союзу. Про це розповів член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, пише Укрінформ.

За його словами, Україна ще не відновила експорт ріпаку, соняшнику, кукурудзи та пшениці на ринки п'яти сусідніх країн, який спочатку заборонила, а потім дозволила Єврокомісія.

Слід зазначити, що Єврокомісія заборонила возити агропродукцію з України до Румунії, Словаччини, Угорщини, Польщі та Болгарії. У червні заборону продовжили до вересня.

15 вересня Єврокомісія повідомила, що Євросоюз знімає тимчасові обмеження на український зерновий експорт до п’яти країн – сусідів. Словаччина, Угорщина та Польща заявили, що продовжать блокувати ввезення української агропродукції в односторонньому порядку.

Відбуваються транзитні поставки через країни, які є нашими сусідами і які блокували поставки деяких видів української агропродукції. Вони не в такому обсязі, як колись, тому що багато часу займають перевірки на митниці, якщо везти автомобілями. Вагони також довго перевіряють. Транзитний експорт через західні кордони в 3-4 рази менший, ніж міг би бути», – сказав Дмитро Соломчук.

Як писав AgroPolit.com, одеський ректор запропонував перетворити на спирт зерно, що не вдалося експортувати. Також Україна через війну втратила частину експортних ринків.

в