18 жовтня 2023, 13:27, Фінанси

Підрив Каховської ГЕС: завдані Україні збитки досягли $14 млрд

Знищення російськими окупантами греблі Каховської ГЕС призвело до збитків у сумі $14 млрд, які понесла Україна. Про це свідчить комплексний звіт українського уряду та ООН, пише Інтерфакс-Україна.

За даними ООН, пряма шкода, якої підрив Каховської ГЕС, заподіяв активам та інфраструктурі сягає $2,79 млрд. Крім того, розмір збитків більший за $11 млрд. За оцінками експертів, найбільшою проблемою є тривалий вплив руйнування на довкілля. Крім того, прямі ушкодження активів та інфраструктури стали найбільшими в житловому та енергетичному секторах.

Попередня оцінка загальних потреб щодо відновлення сягає $5,04 млрд. Аналітики допускають, що зазначена цифра зростатиме при отриманні детальніших оцінок. У період з 2023 по 2024 рік на відновлення знадобиться $1,82 млрд.

Прорив греблі затопив площу у 620 кв. км в чотирьох областях – Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській, а також вплинув на 100 тис. місцевих мешканців.

На півдні України через теракт порушено енергопостачання, зрошення сільськогосподарських угідь, постачання питної води та роботу річкового транспорту. Оцінку потреб мають ще уточнити в найближчому майбутньому уряд України, Європейський Союз, Світовий банк та ООН.

Як писав AgroPolit.com, підрив Каховської ГЕС знищив чи пошкодив 60 тис. будівель. Також в Україні розпочалися експертні дебати щодо можливості відновлення Каховської ГЕС.

в