18 жовтня 2023, 09:54, Рослинництво

Одеський ректор запропонував перетворити на спирт зерно, що не вдалося експортувати

В Одесі науковці пропонують агропродукцію, яку Україна не встигає, або не має можливості експортувати, перероблювати на спирт. З відповідною пропозицією виступив ректор Одеського інституту морегосподарства і підприємства Олександр Яценко, пише УНІАН.

В якості прикладу ректор навів Бразилію, де за його словами 45% автомобільного палива складає етанол, що є спиртом рослинного походження. Він додав, що саме в Бразилії легкові автомобілі та вантажівки заправляються таким спиртом.

Науковець розповів, що через ушкодження від російських атак перестала працювати більша частина заводів з виробництва паливо-мастильних матеріалів. За словами ректора, саме завдяки переробці зерна на спирт можна скоротити витрати на закупівлю пального в Європі.

З нашого збіжжя теж можна робити спирт та таким чином зменшити навантаження на імпорт паливо-мастильних матеріалів саме для України. Наші спиртові заводи працюють переважно на вітчизняній сировині – буряках та збіжжі. На буряках цукроварня працює три – п’ять місяців на рік, а весь інший час ці підприємства могли б переробляти тогорічний урожай збіжжя. Це зменшить навантаження та негативні наслідки від того, що ми не можемо повною мірою експортувати збіжжя» – зазначив Олександр Яценко.

Як писав AgroPolit.com, Україна через війну втратила частину експортних ринків. Також Україна зможе експортувати до Албанії молочні продукти.

в