17 жовтня 2023, 14:30, Рослинництво

Зберігання кукурудзи: експерти назвали найдоцільніші рішення у 2023 році

Експерти розповіли про найбільш ефективні підходи до перетримки кукурудзи в очікуванні кращої ціни в сезоні 2023. Про це повідомляє Kurkul.com.

Найпоширенішими видами зберігання зерна в Україні є поміщення у склади, силоси, елеватори чи зернові рукави. У цих випадках кукурудза зберігається вже висушеною. Допустима вологість кукурудзи для зберігання – 14%.

При вологості у 14 – 15% зерно відправляють на зберігання. При 15,5 – 17% воно йде на сушку чи вентилювання. Якщо вологість вища 22 – 24%, рекомендовано сушити зерно у декілька етапів.

«Ми завершили збирання соняшника і розпочали жнива кукурудзи. Наразі збираємо з вологістю 17-20%, хоча є і дещо вища. Все зерно будемо досушувати до базової вологості 14%», —  поділився керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк.

Вартість сушіння зерна впливає на рентабельність вирощування. Більшість дрібних та середніх аграріїв сушать кукурудзу на сторонніх елеваторах. Цей варіант не потребує вкладень в обладнання.

На досушування може знадобитися від 30 до 50% від суми затрат на вирощування. Цьогоріч середня вартість сушки 1 т кукурудзи становить близько 200 грн. Витрати на сушіння знизяться в тому разі, якщо аграрій матиме власну зерносушарку.

Найпоширенішими є сушарки на газі чи дизпаливі. Середня витрата дизпалива для стандартної сушки – 1,4 л на 1 т. При теперішній ціні дизелю – 47 грн/л, витрати на пальне для сушіння 1 т становлять до 70 грн.

У разі використання природного газу, вартість буде становити 30 грн за 1 т. При використанні скрапленого газу вона підвищиться до 40 грн. Альтернативою, яка здешевить вартість сушіння у п’ять – сім разів, є сушарки на пелетах.

Що дає сьогодні твердопаливний теплогенератор? Це відповідь на питання про економію і здешевлення вартості сушіння. Завдяки роботі на альтернативному паливі, наші теплогенератори стають незалежними від цін на газ чи електрику», — зазначили в компанії-виробникові твердопаливних теплогенераторів Greco Group.

Встановлюючи автоматичні твердопаливні генератори, аграрій може зекономити ресурси на сушінні, а також не залежати від компаній, які постачають природний газ або дизпаливо.

Проблем з пелетами на ринку немає, оскільки їх виготовляють багато виробників, починаючи від агрохолдингів, до середнього сегмента і навіть фермерів. Навіть, якщо на елеваторі вже встановлена газова сушарка, паралельно можна додати туди теплогенератор і комбінувати сушіння за потреби.

Найбільш популярним бюджетним варіантом є зберігання зерна кукурудзи у складах.  Зазвичай, це одноповерхові приміщення, з цегляними, камʼяними чи залізобетонними стінами. Зерно у складах такого типу зберігається насипом на підлозі або ж у засіках.

Як писав AgroPolit.comРумунія оприлюднила і затвердила умови ввезення зерна з України. Також Україна експортувала всього 7,4 млн т зерна у цьому маркетинговому році.

в