18 жовтня 2023, 08:30, Торгівля

Україна через війну втратила частину експортних ринків: експерти пояснили, як рф витісняє аграріїв

Експерти розповіли, які ринки для експорту аграрної продукції Україна вже втратила через війну, а також, яким чином дії рф шкодять нашому торговому потенціалу. Про це повідомляє Delo.ua.

За підрахунками аналітиків, в 2022 році російське вторгнення призвело до змінення логістичних маршрутів і найбільшого за часи незалежності України показника експорту агропродукції до країн Європейського Союзу, який оцінюється у $13,1 млрд., враховуючи збільшення на 66%.

Разом з цим знизилась виручка від експорту до трьох регіонів світу – Азії, Африки та СНД. Всього експорт всіх видів агропродукції в минулому році оцінюють у $23,6 млрд. Зазначений показник на 15% поступається абсолютному рекорду у $27,9 млрд, якого Україна досягла у 2021 році.

Експерти підтверджують, що збільшилось число країн до яких Україна взагалі перестала постачати продовольству, а також до ряду інших держав експорт агропродукції значно скоротився. Причиною такого положення називають ускладнення логістики в умовах повномасштабної війни.

Аналітики зізнаються, що оцінити падіння в цифрах складно, оскільки після переходу на воєнний стан Державна митна служба і Держстат не публікують статистичну інформацію щодо експортних операцій.

Як писав AgroPolit.com, Румунія вирішила збільшити транзит українського зерна в два рази. Також незважаючи на протидію рф, Україна експортувала морем 740 тис. т збіжжя.

в