13 жовтня 2023, 18:06, Земля

Окупанти знищили на захоплених територіях найбільшу зрошувальну систему в Україні

 

Зрошувальні системи на захоплених територіях півдня України були найбільшими і займали площу у сотні тисяч гектарів, однак супутникові знімки показують, що вони знищені. Про це повідомляє видання Тексти.

За майже два роки окупації цих земель зрошення на них зникло, від чого найбільше постраждала Херсонщина та Запоріжжя. Деградація зрошувальних систем почалася у 2022 році. Тоді зрошувальні площі скоротилися через війну.

Саме на 2022 рік припадає руйнування насосних станцій і зникнення електроенергії, яка необхідна для роботи насосів. Після початку повномасштабної війни окупанти взялися за системне руйнування помпової станції Каховського магістрального каналу, який проходить через 130-кілометрову ділянку.

Саме від цього каналу отримувала воду найбільша зрошувальна система в Україні. Внаслідок руйнувань завданих обстрілами з листопада 2022 року приміщення станції опинилося під водою.

Експерти припускають, що в момент підриву Каховської ГЕС канал не функціонував чи продовжував працювати лише частково. Після підриву Каховської ГЕС зрошення теж припинилося.

Зрошувальні системи у вигляді цілісних структур зникли. Замість них лишилися поодинокі вкраплення. Так припинила існування найбільша зрошувальна система в Україні.

Як писав AgroPolit.com, підрив Каховської ГЕС знищив чи пошкодив 60 тис. будівель. Також  Зеленський озвучив уряду та аграрним відомствам план розвитку продбезпеки України.

в