13 жовтня 2023, 11:00, Логістика/Техніка

Прохід кораблів до дунайських портів України може значно подорожчати

В Україні планують підвищити на 20% розмір лоцманського збору у дунайських портах, пояснюючи це необхідністю збільшення доходів держпідприємства «Адміністрація морських портів України» в умовах російських атак на портову інфраструктуру. Відповідне рішення має прийняти Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Там пропонують підвищити на 20% встановлені Тарифами ставки лоцманського збору в морських портах Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ, а також плату за затримку лоцмана на судні.

Також на 20% планують підвищити ставки лоцманського збору за зовнішньопортове лоцманське проведення для кораблів, які проходять каналом Дунай — Чорне море на баровій частині гирла Новостамбульське. Слід зазначити, що останніми тижнями рф регулярно атакує безпілотниками українські порти на Дунаї.

На сьогоднішній день, з огляду на проведення РФ збройної агресії проти України, логістика вантажоперевезень України значною мірою порушена. Тому кожен можливий шлях перевезення вантажів дуже важливий для економіки України, яка працює в умовах воєнного стану. Тому для забезпечення економічної стабільності нагальною є потреба у налагодженні нормальної роботи портової інфраструктури», — зазначили у міністерстві.

Як писав AgroPolit.com, кораблі Peter S та Xin Shun мають сьогодні зайти до одеських портів. Також Україні вдається доставляти зерно на традиційні ринки Чорним морем

в