12 жовтня 2023, 15:44, Рослинництво

Зерно України: в Україні хочуть запустити спецфонд для викупу агропродукції у фермерів

В Комітеті Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики запропонували створити спеціальний фонд, що буде займатися викупом зерна для підтримки аграріїв. З такою пропозицією виступив член комітету Дмитро Соломчук.

Він підкреслив, що зараз аграрії України опинились у дуже складній ситуації через низькі ціни на власну продукцію, логістичні проблеми та високу закредитованість агросектору, яка вже майже досягла 100 млрд грн.

Дмитро Соломчук додав, що створення спеціального фонду є найшвидшим рішенням, яке дасть фермерам «ковток повітря». На думку представника комітету, такий інструмент дозволить аграріям провести польові роботи, виплатити гроші за оренду паїв, погасити частину кредитів.

Вважаю за необхідне створити спецфонд «Зерно України», під який здійснити випуск ОВДП та за фіксованою ціною викупити в аграріїв близько 10 млн т урожаю з подальшим відповідальним зберіганням на приватних сертифікованих елеваторах та страхуванням на випадки військового ураження за програмою, яку реалізовує Міністерство економіки, з можливістю дострокового викупу даної продукції з урахуванням вартості зберігання. Пропоную провести відповідну нараду та прийняти необхідні рішення для спасіння агросектору», — зазначив Дмитро Соломчук.

Як писав AgroPolit.comфермерам заборонено самостійно розміновувати поля. Також фермерам заборонено самостійно розміновувати поля.

в