11 жовтня 2023, 18:01, Торгівля

Експорт у 20 млн т зернових: фермери змушені планувати логістику на рік вперед

За половину маркетингового року 2023 – 2024, Україна прогнозовано зможе експортувати 20 млн т сільгоспкультур, що є доволі непоганим результатом, незважаючи на війну. Про це повідомив брокер Олександр Соловей, пише Delo.ua.

Експерт підкреслив, що за шість місяців маркетингового року в середньому очікується щомісячне відвантаження близько 4 млн т агропродукції. Брокер зазначив, що для українського агровиробника все більш важливим стає планування збуту продукції в напрямку ринку Європейського Союзу.

Експерт повідомив, що через повномасштабну війну рф проти України, експортувати до країн доводиться близько 60-70% агропродукції, цей показник включає і зерно, яке йде через європейські країни транзитом.

Олександр Соловей додав, що вже зараз аграрії України не мають можливості негайно відправляти зерно в сторону Європи через розписані наперед логістичні маршрути і обмеження пропускних можливостей. Аналітик додав, що в таких умовах фермери мають планувати збут на півроку, а то й на рік вперед.

Темпи, які на сьогоднішній день є у відвантаженні всіма видами транспорту, говорять нам, що експорт відбуватиметься в достатній кількості. Можливе навіть досягнення позначки в 20 млн тонн ще до кінця 2023 року», – зазначив Олександр Соловей.

Як писав AgroPolit.com, Угорщина дозволила Україні експортувати цукор. Також ринок Польщі для українського зерна не дуже цікавий.

в