14 жовтня 2023, 11:02, Рослинництво

В Україні прогнозують рекордний урожай гречки за весь час незалежності

У 2023 році українські аграрії мають зібрати рекордний врожай гречки і це повинно сприяти зниженню цін на крупу. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пише «Урядовий кур’єр».

Перший заступник міністра підкреслив, що рекордний врожай можливий завдяки найбільшій площі посіву культури, якщо порівнювати її з попередніми роками. Також, за його словами, на результати впливає висока врожайність.

Тарас Висоцький повідомив, що навесні аграрії збільшили площу посіву крупи до показника у 141,5 тис. га, що на 20 тис. га перевищує показники минулого року. Представник Мінагро додав, що аграріям вдалося посіяти найбільше гречки за весь час незалежності України.

Цього року завдяки сприятливим погодним умовам та Збройним Силам України обкіс гречки проходить швидше, ніж торік. Уже зібрано врожай з 86% площ у порівнянні з 49% на аналогічну дату минулого року. Щодо врожайності, маємо теж кращі результати: поточний показник дорівнює 1,42 т/га, минулорічний з приблизно такої ж частки площ становив 1,22 т/га. Власне, саме ці фактори у сукупності дали нам можливість збирати рекордний врожай гречки», – зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, експерт розповів, чи буде в Україні дефіцит зерна. Також аграрії намолотили 33 млн т нового врожаю.

в